THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Saturday, 3 March 2012

t0day n 4 ever


cynk......bby wndu cynk nie......blew asyik t'ingt kt cynk...bby tw0s xceat......hmmmmmmmmm......bby nk cynk ad d'smpng bby lhaaa......bby cntiase cyg, cnte,d0a n stia gn cynk......bby xleyh nk psh dr cynk.....bby bt0i2 xmw psh n xsng0p psh gn cynk......bby nk hbngn kte kkal cmpai blew2....lw bleyh cmpai dgup jntung bby b'hnti.....cynk cnte mati bby...cynk inspirasi id0p bby.....bby nk blj0 ajin2.....cm yg cynk n fmly swuh.....blew cynk mcj n lyan udax pmpn len....bby mmg jles, geram n kcwa cngt6.....bby nk cynk JUJUR N SETIA gn bby sme cm bby jjur n stia gn cynk 0k......hmmm.......bby arap kte kkal cmpai blew2......LURV U S0o0o0o0 MCH.......mmmmuuuuaaahhh2......

Wednesday, 18 January 2012

Akidah....

Aqidah dan tauhid yang benar akan menyelamatkan kita dari syirik. Untuk membezakan di antara tauhid dan syirik, tidak dapat tidak, mestilah dengan ilmu. Apabila ilmu yang benar dikuasai, tauhid yang murni pun diimani. Apabila tauhid telah murni, maka amal-amal soleh tidak akan disia-siakan. Kerana di antara syarat diterimanya amal adalah dengan murninya aqidah.

Ilmu....

Ilmu yang wajib dan fardhu bagi kita semua adalah ilmu tentang agama ini. Iaitu ilmu tentang iman kita, tentang tauhid, dan yang dapat membuahkan jalan petunjuk kehidupan dunia dan akhirat. Dengan ilmu jugalah kita dapat mengenali Rabb kita.

Kata Imam adz-Dzahabi rahimahullah (Wafat: 748H), “Ilmu itu bukanlah dengan banyaknya riwayat, tetapi ia adalah cahaya yang dicampakkan oleh Allah ke dalam hati, dan syaratnya adalah al-ittiba’ (mengikuti sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam), dan melarikan diri dari hawa nafsu serta menjauhi al-ibtida’ (bid’ah).” (Siyar A’lam an-Nubala’, 13/323)

Ilmu tentang agama, tidak dapat tidak mesti diambil dari sumber yang benar. Diambil dan ditela‘ah dari kitab-kitab tafsir dan kitab-kitab hadis. Iaitu kitab-kitab yang memuatkan penjelasan tentang wahyu Allah berupa tafsir-tafsir al-Qur’an dan syarah hadis-hadis Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam. Di antara kitab tafsir terbaik adalah seperti Tafsir Ibnu Katsir manakala rangkaian kitab-kitab hadis menurut keutamaan adalah seperti Shahih al-Bukhari, Muslim, Abu Daud, at-Tirmidzi dan seterusnya berserta syarah dan penjelasannya.

Pertama: Tauhid Rububiyah

Iaitu mengesakan Allah Subhanahu wa Ta’ala dalam segala perbuatan-Nya, dengan meyakini bahawa Dia sendiri yang menciptakan segenap makhluk. Firman-Nya:

“Allah menciptakan setiap sesuatu, dan Dia lah Yang mentadbirkan serta Menguasai segala sesuatu.” (az-Zumar, 39: 62)

Bahawasanya Dia adalah Pemberi Rezeki bagi setiap manusia, binatang dan makhluk lainnya. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

“Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di muka bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya.” (Hud, 11: 6)

Dan bahawasanya Dia adalah Penguasa alam dan Pentadbir alam semesta, Dia yang mengangkat dan menurunkan, Dia yang memuliakan dan menghinakan, Mahakuasa atas segala sesuatu. Pengatur pusingan siang dan malam, Yang Menghidupkan dan Yang Mematikan. Allah Subhanahu wa Ta’ala befirman:

“Katakanlah (Wahai Muhammad): "Wahai Tuhan yang mempunyai Kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi Kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut Kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu. “Engkaulah (Wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya.” (Ali Imran, 3: 26-27)

PASAL 1 - MAKNA TAUHID ULUHIYAH DAN PEMBUKTIAN BAHAWA IA MERUPAKAN DASAR DAKWAH PARA RASUL

Uluhiyah adalah ibadah. Tauhid Uluhiyah adalah mengesakan Allah dengan perbuatan para hamba berdasarkan niat taqarrub yang disyari’atkan seperti doa, nadzar, korban, raja’ (pengharapan), takut, tawakkal, raghbah (senang), rahbah (takut), dan inabah (kembali / taubat). Dan konsep ketauhidan ini adalah merupakan intipati dakwah para rasul, bermula dari rasul yang pertama sehinggalah yang terakhir. Allah s.w.t. berfirman:

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَسُولا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ فَمِنْهُمْ مَنْ هَدَى اللَّهُ وَمِنْهُمْ مَنْ حَقَّتْ عَلَيْهِ الضَّلالَةُ فَسِيرُوا فِي الأرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُكَذِّبِينَ

Dan sesungguhnya Kami telah mengutus dalam kalangan tiap-tiap umat seorang Rasul (dengan memerintahkannya menyeru mereka): "Hendaklah kamu menyembah Allah dan jauhilah Taghut". maka di antara mereka (yang menerima seruan Rasul itu), ada yang diberi hidayah petunjuk oIeh Allah dan ada pula Yang berhak ditimpa kesesatan. oleh itu mengembaralah kamu di bumi, kemudian lihatlah Bagaimana buruknya kesudahan umat-umat Yang mendustakan Rasul-rasulNya. (an-Nahl (16): 36)

وَمَا أَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رَسُولٍ إِلا نُوحِي إِلَيْهِ أَنَّهُ لا إِلَهَ إِلا أَنَا فَاعْبُدُونِ

Dan Kami tidak mengutus sebelummu (Wahai Muhammad) seseorang Rasul pun melainkan Kami wahyukan kepadanya: "Bahawa Sesungguhnya tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Aku; oleh itu, Beribadatlah kamu kepadaku". (al-Anbiya’ (21): 25)

Setiap Rasul melalui dan membawa dakwahnya dengan perintah seruan ke arah konsep tauhid uluhiyah. Sebagaimana yang diucapkan oleh Nabi Nuh, Hud, Shalih, Syu’aib, dan lain-lain:

يَا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَكُمْ مِنْ إِلَهٍ غَيْرُهُ

"Wahai kaumku! Sembahlah kamu akan Allah, (sebenarnya) tidak ada Tuhan bagi kamu selain Nya" (al-A’raaf (7): 59, 65, 73, 85)

MAKNA TAUHID ASMA’ WA SIFAT DAN MANHAJ SALAF (GOLONGAN AWAL) DI DALAMNYA

Iaitu beriman kepada nama-nama Allah s.w.t. dan sifat-sifat-Nya, sebagaimana yang diterangkan dalam al-Qur’an dan Sunnah Rasul-Nya s.a.w., menurut apa yang layak bagi Allah s.w.t., tanpa ta’wil dan ta’thil, tanpa takyif, dan tamtsil, berdasarkan firman Allah s.w.t.:
لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ
Tiada sesuatupun yang serupa dengan (ZatNya, sifat-sifatNya, dan pentadbiranNya) dan Dia lah yang Maha Mendengar, lagi Maha Melihat. (asy-Syura 42: 11)

Ta’thil – adalah menghilangkan makna atau sifat Allah.

Takyif - adalah mempersoalkan hakikat asma’ dan sifat Allah dengan bertanya “bagaimana”.

Tamtsil - adalah menyerupakan Allah dengan makhluk-Nya.

Allah menafikan jika ada sesuatu yang menyerupai-Nya, dan Dia menetapkan bahawa Dia adalah Maha Mendengar dan Maha Melihat. Maka Dia diberi nama dan sifat dengan nama dan sifat yang Dia sendiri berikan untuk diri-Nya dan dengan nama dan sifat yang disampaikan oleh Rasul-Nya (melalui hadis). Al-Qur’an dan as-Sunnah dalam hal ini tidak boleh dilanggar, kerana tidak seorangpun yang lebih mengetahui Allah daripada Allah sendiri, dan tidak ada sesudah Allah orang yang lebih mengetahui Allah daripada Rasul-Nya. Maka barangsiapa yang mengingkari nama-nama Allah dan sifat-sifat-Nya atau menamakan Allah dan menyifati-Nya dengan nama-nama dan sifat-sifat makhluk-Nya, menta’wilkannya dari maknanya yang benar (haq), maka dia telah berbicara tentang allah tanpa ilmu dan berdusta terhadap Allah dan Rasul-Nya.

Allah s.w.t. berfirman:
هَؤُلاءِ قَوْمُنَا اتَّخَذُوا مِنْ دُونِهِ آلِهَةً لَوْلا يَأْتُونَ عَلَيْهِمْ بِسُلْطَانٍ بَيِّنٍ فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَى عَلَى اللَّهِ كَذِبًا
Siapakah yang lebih zalim daripada orang-orang yang mengada-adakan kebohongan terhadap Allah? (al-Kahfi 18: 15)

Hisnul Muslim.pdf - 4shared.com - perkongsian dokumen - muat turun

Hisnul Muslim.pdf - 4shared.com - perkongsian dokumen - muat turun: Hisnul Muslim.pdf

Tuesday, 17 January 2012

WnDu S'wNdU - wNdU nYa...

cite aenie....aq wndu kt hubby aq Ikram..........


cynk......bby wndu cynk nie......blew asyik t'ingt kt cynk...bby tw0s xceat......hmmmmmmmmm......bby nk cynk ad d'smpng bby lhaaa......bby cntiase cyg, cnte,d0a n stia gn cynk......bby xleyh nk psh dr cynk.....bby bt0i2 xmw psh n xsng0p psh gn cynk......bby nk hbngn kte kkal cmpai blew2....lw bleyh cmpai dgup jntung bby b'hnti.....cynk cnte mati bby...cynk inspirasi id0p bby.....bby nk blj0 ajin2.....cm yg cynk n fmly swuh.....blew cynk mcj n lyan udax pmpn len....bby mmg jles, geram n kcwa cngt6.....bby nk cynk JUJUR N SETIA gn bby sme cm bby jjur n stia gn cynk 0k......hmmm.......bby arap kte kkal cmpai blew2......LURV U S0o0o0o0 MCH.......mmmmuuuuaaahhh2......T'iNgAt KeNaNgAn SiLaM sAaT2 iNdAh B'SaMa AbG t'sYg.....(ZwR)

hmmmmm...cite aenie sal abg angkt myra yg cngt myra cyg.....even myra da de b0y ckly p0n myra ttp ingt kt dy....    myra t'ingt kt abg angkt myra lhaa...hmmm.....nk mcj dy...tk0wt gngu n tk0wt mkwe dy mqah lk...hummmm.....myra wndu sume sal dy.....wndu dy ngutuk myra....wndu dy mqah myra....wndu sume ny lhaa......tp...np sknk sume ny da bze.....abg......adk nk hbngn kte kkal n appy2 cm dlu lhaa abg....hmmm.....abg...!! adk mntk maaf cngt lw adk ad wt slh....xstia gn abg...xpgang pd jnji2 adk.....adk mnx maaf abg.....tp.....abg p0n mzty anggap adk sbg adk jerw...xlebih dri 2 kn......hmmm...adk jerw yg slh anggap sal abg......sknk da 3 ta0n kte b'angkt......adk xkn lpe kn abg.....n adk xkn pnah lpe kn abg.....mzty abg mqah cngt blew adk kwn gn membe abg......tp mle2 kmi kwn jerw.....sknk bwu adk cpel nan dy......adk mnx maaf tw abg.......adk nk abg tw....yg adk still ingt n cyg kn abg....adk nk....Nadia jge abg lek l0k....adk arap ndia dpt stia gn abg....xmcm adk nie.......adk mmg salah...hummm.....pape p0n adk cntiasa mnd0a kn agr abg cntiase ceat, appy, bhgia, n slalu d'sisi ALLAH......n abg jge lek l0k nahh.....smpan tw sume brng yg adk ksi kt abg......anggap lh ia knangn kte BERSAMA.....


Sunday, 15 January 2012

CaN't BeLiVe It.....hux7

Today stry is ab0ut my new l0ok bl0g.....

S0, n0w my bl0g l0ok diffrent.....it's a new l0ok n0w...i can't blive it...i'm s0 happy n0w....my bl0g l0ok nice n hve a s0ng.....i'm new in bl0g...s0, i'm still learn h0w 2 use n mke it m0re intrested......s0, d0n't u ever judge me uke.....jst d0 y0ur w0rk uke3....if u like..u can f0ll0w me...if n0t...get away fr0m me n my bl0g......n wat evaaaaaaa........HAVE A NICE DAY.....see ur s0on.......AMIG0S


                                                                                                                    Amyrah....<3

Saturday, 14 January 2012

kenyataan


                                          


                           kita TAK rasa kita CANTIK, kita TAK rasa kita BAIK, kita TAK rasa kita CERDIK,
TAPI. . Allah ciptakan kita cukup CANTIK, Allah menyuruh kita jadi BAIK, Allah beri kita akal untuk usaha jadi CERDIK

Sweet tak KITA 0WANG......

S0, SWEET x sy nan b0y sy nie......sy arap lh ann yg sy nan dy akan kkal cmpai blew2....lw bisa....biaq lh cmpai nek plamin c0z i L0VE HIM LIKE A L0VE S0NG......huhux......dy lh 0wng 1st yg sy pnah cpel slme 16 twun id0p.....huhux...sblm2 nie ad yg pnah mnx cpel...tp sy ta tingin p0n...tp sy kwn gn dy da 2 ta0n....nth tb3 c'dy nie mnx cpel n sy twus accept dy...s0, dy da jd mlik sy skrg nie....lw spew2 yg nk ng0rat dy...meyh nie....tentang sy lu......jgn maen2 gn sy.......sy cpuk kang mc0k h0sptl twus.....huhux....pape p0n....sy arap hbngn sy nan dy akn kkal cmpai k'akhir hyat...AMIN.....

I LOVE U 4everCite aenie yalah...sal Bkal HUSBAND sy....hehehe....2 p0n lw ad jd0h lh.....
U all nk twu x......Sy cyg dy nie cngt3...dy lhaa cnte p'tme n t'akhir sy....sy nk cngt dy ad d'cmping sy d'saat sy ssh n cnang.......sy xmw psh gn dy lngs0ng......n sy sng0p bt ap ajerw dmi dy....mlah...k0rban kn nywa sy p0n sy sng0p...asal kn sy dpt tg0k dy snyum n bhgia.......sy xmw n xskew cngt3 blew gd0 gn dy.......blew sume 2 jd...psti hbngn kmi akn renggang......tp bt mse skrng alhmdlilh lh.....bb even lw kmi gd0 skly p0n...dy psti akn mnglah....2 yg bt sy syyyyggggggg n cnttttteeeeeeeee dy cngttttttttttttttttttt9999990x.....huhuhux....sy akn twus mncintai dy smpai blew2....een klo0 dy da ta kwn nan sy skly p0n....hummmmmmmmmm.....sy slalu mnd0a kn agr dy cntiase ceat n appy......sy xpnah bisa lupe kn dy.....aq jnji gn dy yg sy xkn cqie yg len.....bgtu jgk lh gn dy....hummmmmmmmmm.........CYNK...BBY WISH U WERE HERE.......I ALWAYS LURV U.......U R 0NLY IN MY HEART.......mmmmmmmmuuuuuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhh3

Monday, 9 January 2012

skew gilewww.....

  • Aque appy cngat blew dy caring sal aq....dy isaw cngt blew aq skit....ary2 dy cal...tny da mkn ubt l0m...hw feel 2day....hehehe.....aq skew blew dy isaw sal aq....skurng2 ny aq twu dy syg kn aq....huhux....aq nk dy slalu ad d'smping aquw......nie 1st time aq cpel...s0, aquw nk dy jd k'ksih aquw yg awal n yg t'akhir......aq CINTE N SAYANG dy nk cngat100000x.....aquw sng0p bt apew jerw asal kn dy bhgian n kkal gn aquw....eVen....MATI p0n aq sng0p.....s0, aquw arap kita kkal k....


IKRAM + AMIRA=CYNK+BBY

Saturday, 7 January 2012

hehehex.....

sukew2.....akhr ny aq ny bl0g da lwa...huhux...ncib bek ad akak ku tg tl0ng...huhuhux...thankz ae akak.....cynk km0oo00

xceat lk aenie...

hummm....dmam lh plak....astu slsme...adusss....ec0k dh lerw skul....huhux....xpew lh..dgaan...huhux.....

susah nyer.....

adusssss.....susah nyerw nk wt background blog nie...aq xpham lerw nk wt cmne....adoiii....pning2......s0mebody HELP ME plezzzzzzz.......huh......

skew nyerw

Akhir nye aq dpt buat blog jgak...hihihik....appy2...bleyh lerw aq 2lis mcm2 kt cnie...huhuhux....HAVE A NICE DAY.........(^_^)